- Профил за струка која никогаш нема да згасне (…..секогаш треба да се јаде)
- Изучува предмети поврзани со храната (суровини, полупроизводи, производи и амбалажа)
- Хигиена на храната, Анализа на храна, Технологија на храна од растително потекло, Суровини, производи и амбалажа
- Води технолошки процеси, управува со машините и опремата
- Но и ја контролира храната во лабораторија
Прехранбен техничар – практична настава
- Во фирми од прехранбената индустрија
- Во лабораторија (училишна, индустрија, во Центар за јавно здравје)
- Во реалната компанија Детелинка – пекара на училиштето
Каде по по завршување на своето образование
- Техничар – оператор во фабрика за производство на различни прехранбени производи (мелнички производи, пекарски производи, кондиторски производи, преработки од овошје и зеленчук, безалкохолни и алкохолни пијалоци, месни производи, млечни производи, етанол, квасец, оцет, кафе, чај, додатоци за јадења, зачини и друго
- Техничар – оператор во лаборатории за анализа на прехранбени производи
- Занаетчиство и во трговија со храна (продавниците, угостителството и трговијата со храна)
- Со успешно положена матура упис на факултет